LinesAuto
Търсене...

Как Работи? Настройка и Диагностика на KE-Jetronic

KE-Jetronic диагностика проблеми как работи

В началото на седемдесетте години инженерите на Бош представиха чисто механично работещата впръсквателна система KE-Jetronic. Тя се вграждаше във фолксваген Голф GTI и в някои модели на Ауди и Мерцедес.

Единствената й прилика със системата L-Jetronic представляват електрическата горивна помпа и филтърът.

Сърцевината нa K-Jetronic е регулаторът на сместа, който има функциите на измервателя на въздушното налягане. Но при него за регулиране на бензиновия поток не се създават електрически импулси, а необходимото количество гориво се пропуска по чисто механичен начин. За целта на пътя на въздушния поток е поставена клапа, подобна на клапата при L-Jetronic.

По-голямото количество въздух повдига клапата, която е свързана чрез повдигач с регулиращо бутало. То отваря каналите – за всеки цилиндър по един канал – в зависимост от количеството въздух. От там горивото достига до впръсквател-ната дюза през малък клапан, който не позволява протичането на цялото налягане, а разпределя фино горивото.

Дюзата работи без електрическа помощ – тя се отваря при налягане от точ-но 3,8 бара. Тогава бензинът повдига иглата на дюзата срещу силата на пружината и тя започва да пропуска гориво. Това става около 1500 пъти в секунда, при което горивото се разпръсква под формата на фина мъгла. Тази мъгла „изчаква“ пред всмукателния клапан, докато той се отвори при следващия всмукателен такт.

При навлизането на катализаторите от важно значение е била необходимостта за електронно въздействие върху сместа. За целта в двигателя се вгражда електрохидравличен регулатор, който се намира в уредбата за регулиране на налягането и при по-високо налягане пропуска повече гориво и обратно. За неговата работа необходимо става и вграждането на електронна система, при което K-Jetronic се превръща в KE-Jetronic

Цялата останала система остава същата. Интересно е вкючването на двигателя при т.нар. студен старт. Във всмукателната тръба е поставена впръсквателна дюза, подобна на тази на K-Jetronic. При първите завъртания на стартера горивото директно се впръсква вьв всмукателната тръба. Количеството и времето на впръскването се определят от термично реле, което се „ориентира“ от температурата на охлаждащата течност. Същевременно се задейства и клапанът за допълнителен въздух, който отваря обиколния канал на дроселовата клапа. Така в двигателя попада повече въздух и празните обороти се покачват, за да се преодолее по-силното триене в студения двигател.

През цялата загряваща фаза двигателят получава по-богата смес, отколкото когато е топъл. Роля за това играе регулаторът на топлинния поток. Той притежава метална обвивка и е завинтен за цилиндровия блок. С покачването на температурата той също се загрява и скоро след старта започва да регулира сместа.

Автотруд

Sending
User Review
5 (1 vote)

Wikipedia

калкулатор съвместимост на джанти офсет ет централен отвор размер болтове
работа от вкъщи сайтове за печелене на пари