LinesAuto
Търсене...

Симптоми на заминали свещи, Автомобилни Свещи, Индикация износени свещи, Прекъсване и Съвети


Обикновен принцип на работа.
Трябва да се произведат искрите, които ще запалят сместа въздух/бензин и тя ще експлодира в горната част на цилиндрите. В четиритактовия двигател една искра е необходима на всеки два хода нагоре на буталото. Цикълът се управлява от запалването, а при всички модерни автомобили и електронно.

Два електрода. Всяка свещ има едно дълго вътрешно метално стъбло, обвито от керамична изолация – това е нейният положителен електрод. Друг електрод, свързан на маса, е споен за дъното. Той е разположен на разстояние от 0,5 до 1 мм до първия (понякога до 1,8 мм). Това разстояние трябва да се поддържа максимално точно, за да се получи необходимата мощност на искрата.

Други авточасти, които могат да причинят прекъсване на автомобила <<1>>  <<2>>

Калибрована свещ

Токът с високо напрежение идва от централния електрод и прескача към другия електрод, като образува електрическа дъга в няколко хилядни от секундата. В този твърде кратък промеждутък от време сместа въздух/бензин, сгъстена благодарение на изкачването на буталото в цилиндъра, се запалва: това е очакваната експлозия.

Няколко електрода. Някои 4 свещи имат два, дори четири електрода, свързани с масата, Целта е да се оптимизира електрическата дъга, като й се даде насока и площ..

Ползи: сместа се запалва по-бързо, по-равно-мерно; разпространяването на фронта на пламъка (което обуславя пълното
възпламеняване на сместа) се прави по най-добрия начин. Освен това и замърсяването е по-малко.

Резба на винта. Употребяват се свещи само с два диаметъра (от края на 80-те години „Форд“ използва свещи и с трети диаметър, подходящ за някои негови модели). Външно свещите се различават по дължината на резбата на винта. А дължината пък зависи от дебелината на стената на цилиндровата глава, на мястото, където се завинтва свещта. Ако дължината не е съобразена със съответния двигател, вредите ще бъдат значителни:

*много дълга резба: свещта слиза твърде дълбоко в цилиндъра, където може да бъде сериозно повредена от буталото, което се качва нагоре;

* много късарезба: искрата ще се произведе твърде далече от идеалното място, намалявайки силно мощността на двигателя, а освен това ще се повреди резбата в цилиндровата глава.

По термични показатели свещите се делят на:

„студени“ свещите разпръсват лесно топлината. Подходящи са за двигатели, които работят на високи обороти и при високи температури;

„топли“ свещи разсейват малко топлината, подходящи са за двигатели с по-малка натовареност, които работятна по-бавни обороти и при определени температури.

Схема и Индикация за Износени Свещи

РАЗРЕЗ НА СВЕЩТА

 1. Скачване. Частта извън двигателя, където достигат проводниците за запалване. Самите проводници са под каучуков капак, който ги предпазва от прах и влага.
 2. Изолатор. Корпус от керамика. Той инкасира напрежение до 40 000 волта и издържа термичен удар до 2800 градуса С.
 3. Шестоъгълна гайка. Позволява завинтването на свещта с помощта на специфичен ключ (ключ за свещи) в отвор в горната част на двигателя (в цилиндровата глава).
 4. Централен електрод. Положителен полюс, през който протича токът.
 5. Антипаразитна съпротива. Възпрепятства разпространяването на магнитното поле, породеноот свещта, което би могло да разстрои някои електронни системи, както и радиоприемането.
 6. Метална долна част. Големият й диаметър осигурява точността при завинтването на свещта, а дебелината й служи като изолатор.
 7. Непромокаемо съединение. Осигурява херметичността на горивната камера, където се произвежда искрата.
 8. Винтова резба. Осигурява фиксирането на свещта към цилиндровата глава.
 9. Край на изолатора. Долен край на керамичния изолатор, който обвива централния електрод по цялата му дължина.
 10. Електрод за маса. Вторият електрод, свързан с масата.

Проверка на запалителни свещи

По външност свещта не е променяна никак повече от 100 години. Както и нейното предназначение: тя трябва винаги да произвежда искра в момента, когато буталото ще достигне най-високата си точка в цилиндъра. материалите, от които се произвеждат свещите, се променяха много пъти и сега при някои модели това им осигурява дълголетие от…

110 000 км!

 

Чисти нагари, леко сиви. Променена повърхност съвсем нормална след няколко хиляди километра.

Чисти Нагари

Чисти нагари, леко сиви. Променена повърхност съвсем нормална след няколко хиляди километра. Може да се почисти с метална четка за свещи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не добра смес в двигатетя Черни нагари. немного дебели, мека външност

Черни Нагари Свещи

Черни нагари. немного дебели, мека външност

Твърде богата смес въздух/бензин в горивото. Влошено ускоряване засечки в запалването (поради слаба или въобще никаква искра в някой цикъл от работата на двигателя). Да се провери карбурацията (или инжекторите) и чистотата на въздушния филтър

 

 

 

 

 

 

 

Черно маслено зацапване Наличие на масло в горната част на цилиндрите.

Черно Маслени зацапани свещи

Черно маслено зацапване

Наличие на масло в горната част на цилиндрите. Много масло в двигателя или признак за напреднало износване (сегменти или клапани).

 

 

 

 

 

 

 

Злополучна последица от някои добавки в горивото. Може да предизвика засечки в запалването

Кафяво жълти зацапани свещи

Възкафява

жълта лъскавина

Злополучна последица от някои добавки в горивото. Може да предизвика засечки в запалването. Не може да се изчисти: трябва да се сменят свещите.

 

 

 

 

 

 

Натрупването на останки, произлизащи от добавки в маслото, които се втвърдяват

Бял Плътен Нагар Свещи

Бял плътен нагар.

Натрупването на останки, произлизащи от добавки в маслото, които се втвърдяват. Не може да се почистят: трябва да се сменят свещите.

 

 

 

 

 

 

 

Частично стопен електрод, малки подпухналости на повърхността.

Износен Централен Електрод

Твърде износен централен

електрод

Частично стопен електрод, малки подпухналости на повърхността. Причина: самозапалване, дължащо се на твърде „студени“ свещи, дефектни клапани, или нарушено запалване.

 

 

 

 

 

 

 

Разядени електроди Ненормално висока температура в свещта.

Разядени Електроди

Разядени електроди

Ненормално висока температура в свещта. Причина: самозапалване, дължащо се на твърде „студени“ свеши, дефектни клапани или нарушено запалване.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата четете <<ТУК>>

 

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА ТЕМАТА КЛИКНЕТЕ НА ЗВЕЗДИТЕ

Ако темата Вие е била полезна, оставете коментар.


  Sending
  User Review
  4.21 (38 votes)

  калкулатор съвместимост на джанти офсет ет централен отвор размер болтове
  работа от вкъщи сайтове за печелене на пари