LinesAuto
Търсене...

Натиснете бутона отдолу за отваряне на калкулатора за съвместимост на джанти и гуми. v2.0.0

КАКВО Е ПСД ( PCD )?

Центъра на всеки болт образува окръжност. Диъметъра на тази окръжност наричаме PCD.Измерва се в диаметри, (може и в инчове). При автомобили от 4 или 6 болта се мери разтоянието между два срещуположни болта. Ако колата има 5 болта се начартава средната линия на всеки един болт и се мери диаметара на кръга.

PSD (Pitch Circle Diameter) или PCD (Pitch Circle Diameter) представлява диаметъра на окръжността, която се образува от центровете на болтовете на джантата на автомобила. Това е важно измерение при подбора на джанти, тъй като правилният PCD гарантира, че джантите ще паснат правилно на автомобила. То се измерва в милиметри и може да бъде различно за различни модели и марки автомобили.

КАКВО Е ОФСЕТ (OFFSET)?

Офсет на автомобилната джанта е разтоянието между центъра на джантата и допирната точка на главината. Може да бъде положително число и отрицателно. Обикновенно се мери в милиметри, но може и в инчове. Офсета има ефект върху много еленти по окачването, геометрия на окачване, разтоянието между гумата и ходова част. Външната част на джантата обикновено съвпада с калника. При различен offset има промяна на завиването на автомобила.Положителният офсет означава, че джантата е по-навътре към автомобила, а отрицателният – че е по-навън. Офсетът има влияние върху ширината на следата на гумите, относителността им към калника на автомобила и други аспекти на управлението и стабилността.

КАКВО Е ЦЕНТРАЛЕН ОТВОР (CENTER BORE)?

Централният отвор (Center Bore) е отворът в средата на джантата, чрез който джантата се монтира върху главината на автомобила. Този отвор трябва да бъде точно подходящ за главината на автомобила, за да гарантира правилен монтаж и да предотврати вибрации и неравномерно износване на гумите.

ОЗНАЧЕНИЯ НА ГУМИТЕ МОНТИРАНИ НА АВТОМОБИЛНА ДЖАНТА.

На страничната част на някои гуми има стрелка, която показва направлението на въртене. Какво ще стане, ако такава гума се постави на автомобила, но да се върти в обратната посока?

Тази стрелка е поставена от производителя не случайно. Ако една такава гума се монтира на джанта, която ще се върти в обратната посока на стрелката, това няма да оказва никакво влияние, когато автомобилът се движи в нормални условия по сухи пътища с асфалтово покритие. Последствията от тази промяна при монтирането на гумата ще се почувстват при силен дъжд или при навлизане в участъци от пътя, покрити с мокър сняг или рядка кал.
Конструкцията на протектора на много съвременни гуми е твърде сложна. В процеса на създаване на нови гуми фирмите производителки извършват различни изследвания, изпитания.

Относно стрелката на гумите: Тя показва посоката на въртене и се поставя в съответствие със специфичния дизайн на протектора и характеристиките на гумата. Монтаж на гума, която се върти в обратната посока на тази стрелка, може да доведе до по-лошо сцепление на мокрото или заснежено покритие и до нестабилност при управление.

ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗЛИЧНИ ГУМИ.

Търсят се най-добрите възможности гумите да работят в различни условия, особено гумите от типа универсални. Ето например рисунката на протек-тора, който прилича на елхичка, осигурява различна стабилност на автомобила при движение по път, покрит с вода. В зависимост от това, дали гумата е монтирана правилно и колелото да се върти по посока на стрелката , водата, която е по средата на гумата, попада в каналите и леко се изхвърля от тях навън. В този случай първо в контакт с пътя влиза средата на елхичката. Ако гумата е поставена неправилно водата се събира в средата на гумата, която губи контакта си с асфалтовото покритие. Това довежда до нарушаване на устойчивостта и управляемостта на автомобила, поражда се явлението аквапланинг (хлъзгане на гумите върху водния слой). А последствията от това са известни.

Конструкцията на гумите действително е сложен процес, включващ изследвания, инженерство и тестване, за да се постигнат оптимални свойства по отношение на сцепление, износване и управление на различни пътни условия. Производителите на гуми се стремят да съчетаят различни фактори, за да създадат продукт с най-добрите характеристики за шофиране и безопасност.

Гумите не са малко перо в разходната част при експлоатацията на автомобила. Ето защо всеки собственик прави всичко възможно според предписанията да продължи живота им. Освен това състоянието на гумите играе съществена роля в безопасността на движението.

Проверка на Джанти и Автомобилни Гуми за Безопастност.

На първо място налягането в гумите влияе върху разхода на гориво. Когато налягането в гумите е по-ниско от нормалното, разходът на гориво се увеличава поради по-голямата съпротивителна сила резултат от по-голямата площ на гумата, която опира в земята. Апетитът на двигателя, когато автомобилът се движи с по-меки гуми, нараства с 3 до 5% в сравнение с периодите, когато гумите са с нормал-но налягане.

Налягането в гумите, независимо дали са диагонални, радиални или безкамерни, влияе особено върху сигурността на движение при силен дъжд. Пониженото налягане води до явлението аквапланинг създава се воден клин между гумата и настилката и колата става неуправляема. По-меката гума затваря каналите, когато опира в настилката, водата не може да се изтласка и така се образува този опасен воден слой.

Грижа за Гумите.

Главната грижа на всеки автомобилист за дълголетието на гумите е да спазва точно определените от производителите стойности в налягането на въздуха. Защото от това зависи нормалното им износване. Ако налягането е по-високо, видимо ще се износва средната част на гумата, която е най-изпъкнала, и обратното -при по-меки гуми по-бързо ще се износват краищата на протекто-
ра. Обикновено налягането са проверява два пъти в месеца, и то при студени гуми.

Сходимостта на гумите е другият важен фактор за нормалното им износване. Всяко отклонение от правилната сходимост води до едно или друго износване – на вътрешната или на външната част на протектора. Едно от средствата за избягване на частичното износване е разместването на гумите разменят си местата или предните, или задните, или предните отиват отзад и задните отпред, или пък смяната става по определена от производителя схема, като участие взима и резервната гума. Най-сигурното средство срещу износването е колата да се качи на диагностичен стенд в сервиза за регулиране на предния мост. А след като сме отишли в сервиза, не е зле да се провери и балансирането на колелата, особено ако по повърхността на гумите се забележат неравномерно износени части.

КАТАЛОГ С РАЗМЕРИ НА ВСИЧКИ МОДЕЛИ АВТОМОБИЛИ.

Acura – Акюра
Alfa Romeo – Алфа Ромео
Aston Martin – Астон Мартин
Audi – Ауди
Bentley – Бентли
BMW – БМВ
Buick –  Буик
Cadillac – Кадилак
Chevrolet – Шевролет
Chrysler – Крайслер
Citroen – Ситроен
Dacia – Дачия
Dodge – Додж
Ferrari – Ферари
Fiat – Фиат
Ford – Форд
GMC – ДжиЕмСи
Honda – Хонда
Hummer – Хамър
Hyundai – Хюндай
Infiniti – Инфинити
Isuzu – Исузу
Iveco – Ивеко
Jaguar – Ягуар
Jeep Джиип
Kia – Киа
Lada – Лада
Lamborghini – Ламборджини
Lancia – Ланчия
Land Rover – Ланд Ровър
Lexus – Лексус
Lincoln – Линкълн
McLaren
Maserati – Мазерати
Maybach – Майбах
Mazda – Мазда
Mercedes – Мерцедес
Mercury – Меркурии
MG – МДЖ
Mini – Мини
Mitsubishi – Мицубиши
Nissan – Нисан
Opel – Опел
Peugeot – Пежо
Pontiac – Понтиак
Porsche – Порше
Renault – Рено
Rover – Ровър
Saab – Сааб
Seat – Сеат
Skoda – Шкода
Smart – Смарт
Ssang Yong
Subaru – Субару
Suzuki – Сузики
Toyota
Volkswagen – Фолксваген
Volvo – Волво

Source:Wheelfitment.eu

Sending
User Review
4.44 (9 votes)
калкулатор съвместимост на джанти офсет ет централен отвор размер болтове
работа от вкъщи сайтове за печелене на пари