LinesAuto.com Оригинални Авточасти Втора Употреба
Търсене...

Контролни Лампи По Таблото На Мерцедес

Паркинг светлини.

 

 

Лампа Светлини за мъгла.

 

 

SRS Airbag Лампа.

 

 

Лампата индикира проблем в ABS Anti lock system. Нужно е да се закачи с компютър, който може да разчита ABS Module. Честа причина е неработещ АБС Сенсор.

 

 

Тази лампа продължава да свети след запалване ако има malfunction по двигателя.

 

 

Грешка в системата за Traction Control System. Нужно е да се закачи с диагностика на Мерцедес.

 

 

Спортен Режим.

 

 

Придружена с други лампи.

 

 

Индикира Traction Control OFF

 

 

Недостатъчно течност в спирачното казанче или проблем в спирачната система.

 

 

Закопчайте колана.

 

 

Ниско налягане в гумите.

 

 

Грешка в системата за Traction Control System. Нужно е да се закачи с диагностика на Mercedes.

 

 

Температура на охладителната течност е по-висока. Спрете и проверете.

 

 

8

Дълги светлини.

 

 

Къси светлини.

 

 

Неактивиран преден AIRBAG. Може да се постави седалка за деца отпред.

 

 

Загасва след запалване. Неработещ алтернатор или акумулатор.

 

 

Износени накладки.

 

 

– Ниско ниво спирачна течност – Паркинг спирачката натисната – Грешка в системата EBP

 

 

Ниско ниво на маслото. Спрете възможно най-скоро.

 

 

След запалване лампата загася. Разпознаване на ключа.

 

 

Загасва след запалване. При светене има malfuction при двигателя нужна е диагностика.

 

 

FSS B Сервизна Лампа

 

 

Low Range Mode Off

 

 

Кормилната колона не е в правилна позиция.

 

 

Грешка в сензор на двигателя или malfuction. Нужна е диагностика.

 

 

Какво масло да сложим, Смяна на масло, Обозначения, Ниски Цени

Минерално или Синтетично масло?

Към моторните масла от последното поколение се предявяват много сериозни, дори жестоки изисквания – удължен срок на смяна, намаляване разходите при триене, което налага производителите да ползват скъпоструващи присадки и висококачествени синтетични базови масла. В същото време конкуренцията ги притиска и цените трябва да се задържат приемливо ниски. Затова технолозите добавят към синтетиката продукти, получени при крекирането на нефта или другояче казано -минерални масла. Специалистите на френския гигант TOTAL смятат, че всички от бранша използват смесени продукти. Такива са например маслата Тотал Кварц 9000 5 W 30 и 5 W 40, а ефективността им е по-висока, отколкото на чисто синтетичните масла от предишното поколение.
Маслата с по-високи качества 0W30 и 0W50 си остават напълно синтетични и надписът е Fully Synthetic.

Според инженерите базовите масла на минерална основа са много по-добри от синтетичните, защото по принцип имат по-високи смазочни качества. Особено добре това се вижда при мазането под натиск – имат по-голяма способност да създават и удържат смазочен филм при високо налягане. В минерална основа присадките се разтварят по-добре. Проблемът тук е удължаването на живота на маслата – това е по-лесно при синтетиката. Там където двигателите работят при максимални натоварвания – спортни автомобили, най-добре е да се използва пълна синтетика.

Преждевременно износване на движещите се части в двигателя, счупени бутални пръстени и пружини, изгорели клапани, наслоявания и отлагания по вътрешните части на двигателя, които затрудняват охлаждането, утайки в картера – това са последиците от употребата на некачествено или неподходящо масло, от ненавременната му смяна. Най-лошото е, че тези резултати изникват твърде късно, след като сте пропътували стотици или хиляди километри,когато щетите вече са налице.

Вижте актуални цени на маслата:

видове масла и означение

Castrol Magnatec, Motul, Cyclon, Repsol Elite, Shell Helix, Valvoline, Mobil, Castrol GTX, Total Quartz, Elf Sport, Total, Vexxol, Mannol, Lotos Superol, Opel, North Sea, Areca, Starline, Xado, Comma, Orlen Oil Platinum, Addinol, Eneos Premium, BMW , Diesel, Champion, Mobil Super

За какво служи маслото? Масло и основните му предназначения 

 • да смазва триещите се части в двигателя, като не позволява директен допир между тях чрез създаване на маслен слой;
 • да охлажда, т.е. да отнема топлината от нагретите части, с които е в съприкосновение;
 • да уплътнява хлабините на триещите се части глав-но между цилиндрите и буталата, за да се ограничава проникването на изгорели газове в картера на двигателя;
 • да поддържа вътрешната чистота, да отстранява твърди частици от нагар в зоните на триене, получени при износването на движе-
  щите се части, както и попаднали отвън чрез въздуха и горивото;
 • да защищава вътрешните части от корозия, като при работа не трябва да се образуват киселини или други вещества с корозион-но действие.

Основната характеристика на едно масло е вискозитетът. Тя не се отъждествява напълно със смазочната способност – т.е. способността на маслото да полепва и да образува здрав маслен слой между триещите се повърхнини. Маслото има висок вискозитет, ако е гъсто, и нисък, ако е рядко. Относително висок вискозитет е необходим за поддържане на масления слой в лагерите на коляновите валове и за смазване и уплътняване между буталните пръстени и цилиндрите. Ниският вискозитет осигурява лесно пускане и бърза циркулация на маслата при студен двигател, намалява разхода на гориво и усилва охлаждащото действие.

Масово използваните минерални масла се разреждат при нагряване и се сгъстяват при охлаждане. В зависимост от сезонната атмосферна температура

Видове масла и обозначения. Скоростна Кутия

Mаслата се разделят на летни и зимни.Използват се и всесезонни масла, в които чрез специални полимерни присадки се постига по-мал-
ка зависимост на вискозитета от температурата. В това отношение по-добри са синтетичните масла, но тяхното производство е по-сложно от производството на минералните.

В процеса на работа маслото е подложено на редица неблагоприятни въздействия. При спиране на двигателя то се стича в картера и масленият слой върху смазваните повърхнини постепенно се разрушава в различна степен. При това най-уязвими остават стените на цилиндрите поради излагането им на кондензирала влага и на атаката на киселинни газове – продукт на горенето. След пускане на двигателя в действие е необходимо известно време, докато маслото стигне до местата за смазване. Дотогава триенето е сухо или полусухо, в резултат на което е съпроводено с интензивно износване – толкова по-голямо, колкото е по-голямо натоварването на двигателя.

В резултат на действието на някои неблагоприятни фактори (замърсявания с вода и гориво, понижен или повишен температурен режим) в маслото настъпват изменения, свързани с влошаване на характеристиките му. В крайна сметка то става непригодно за по-нататъшна употреба.
Качеството на дадено масло се определя от източника на суровия нефт и степента на пречистване на базовото масло и най-вече от присадките (подобрителите).

Най-общо добавките за масла могат да се групират така:

 1. добавки, които видоизменят характеристиките на базовото масло и повишават вискозитетния индекс
 2. добавки, които удължават живота на маслото
 3. добавки, които предпазват металните повърхности от корозия и износване

Няма двигател, който да не разходва масло – при работа на двигателя част от маслото попада в горивните камери и изгаря. С износването на двигателя това количество се увеличава. Смята се, че допустимият разход на масло е от 1,5 до 2% от разхода на гориво, в зависимост от кубатурата на двигателя. Синият пушек от изпускателната тръба на горещ двигател е белег, че двигателят е износен и гори масло. При студен двигател нормално е от ауспуха временно да излиза бяла пара, но ако парата продължава да излиза и при горещ двигател, причината е повредена гарнитура на цилиндровата глава или пукнатини в блока или главата. Черният пушек при дизелите пък е белег за неправилно впръскване.

При Двигатели с турбо Масло служи за охлаждане на турбината.

Какво оначават числата на моторното масло. Класификация

Две са основните характеристики, по които се класифицират маслата – вискозитет и експлоатационно ниво. В целия свят е приета вискозитетната класификация по SAE (общество на автомобилните инженери). От юни 1987 г. моторните масла се разделят по SAE на 11 класа – 6 зимни, означавани с цифра и буквата М, и 5 летни – само с цифра: SAE зимни – 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W; SAE летни – 20,30,40,50,60. Цифрата показва вискозитетния клас, като с увеличаването расте и вискозитетът. Все-сезонните масла имат двойно означение. Първата част показва зимния вискозите-тен клас, а втората – летния: 15W-50; 15W-40; 10W-40; 5W-40. Зад тези означения стоят определени параметри, напр.: 10W-40 отговаря на изисквания за работоспособност при-20 и -40°С и гарантирани граници на вискозитета при 150°С (тази граница е валидна за всички масла). За най-употребяваното в нашите климатични условия масло 15М-40 ниските температури за работоспособност са -15 и -20°С. Маслото 5W-40 е с характеристики, пригодени за най-взискателните двигатели, произведени след 1990 г.
По експлоатационно ниво се използва предимно класификацията на API (Американски нефтен институт). Тя е с кодови букви.

Разлика на Масла за Бензинови и Дизелови автомобили.

С първата буква се означава видът на двигателя: S – за бензинови, и C – за дизелови. С втората се означава експлоатационното ниво. То е толкова по-високо, колкото по-напред в латинската азбука е буквата. Напр. за бензинови двигатели нивата са: S, SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ … Най-ниското ниво, което все още може да се употребява, е SD. Предназначено е за двигатели модел 1970 – 71 г. Сега най-употребявани са от ниво SF, като е достигнато и ниво SJ – предназначено за бензинови двигатели с катализатор и турбодизели.

За дизелови двигатели нивата са: CA, CB, CC, CE,

Най-ниското употребявано ниво сега е CC – предназначено за дизелови двигатели, работещи в условията на умерено до тежко натоварване и за някои бензинови двигатели с тежък режим на работа. СЕ покрива най-високите изисквания на реномираните фирми. Маслата, които могат да се употребяват и за бензинови, и за дизелови двигатели, имвгд двойно означение, напр). SJ / CF. На повечето опаковки освен класификационните индекси е написано и предназначението на маслото.

Мога ли да премина от минерално към синтетично?

Обикновено няма никакъв проблем при замяната на минералните масла със синтетични. Основната препоръка е старото масло да се излее напълно, за да се сведе до миминум взаимодействието между двата вида. Трябва да се смени, разбира се, и филтърът. Не е задължително да се промива мазилната уредба – някои производители дори смесват минералната основа (базата) със синтетична. При това се получават частично синтетични масла, които са известни сред автомобилистите като „полу-синтетики“, т.е. масла, в основата на които има синтетична съставка. Такъв компромис е оправдан: подобряват се, на първо място, експлоатационните вискозитетнотемпературни свойства при сравнително невисоко увеличаване цените на маслата. Често към това се прибягва при производството на масла от класовете SAE 10W30 (40, 50) с ниска изпаряемост. Синтетичната част в маслата от този тип може да бъде от 25 до 50%.

Повече по темата четете <<ТУК>>

Ако ви харесва темата кликнете на звездите

Симптоми на заминали свещи, Автомобилни Свещи, Индикация износени свещи, Прекъсване и Съвети

Индикация за износени свещи. 40 000 волта върху един милиметър.

Обикновен принцип на работа.

Трябва да се произведат искрите, които ще запалят сместа въздух/бензин и тя ще експлодира в горната част на цилиндрите. В четиритактовия двигател една искра е необходима на всеки два хода нагоре на буталото. Цикълът се управлява от запалването, а при всички модерни автомобили и електронно.

Два електрода. Всяка свещ има едно дълго вътрешно метално стъбло, обвито от керамична изолация – това е нейният положителен електрод. Друг електрод, свързан на маса, е споен за дъното. Той е разположен на разстояние от 0,5 до 1 мм до първия (понякога до 1,8 мм). Това разстояние трябва да се поддържа максимално точно, за да се получи необходимата мощност на искрата.

Други авточасти, които могат да причинят прекъсване на автомобила <<1>>  <<2>>

Калибрована свещ

Токът с високо напрежение идва от централния електрод и прескача към другия електрод, като образува електрическа дъга в няколко хилядни от секундата. В този твърде кратък промеждутък от време сместа въздух/бензин, сгъстена благодарение на изкачването на буталото в цилиндъра, се запалва: това е очакваната експлозия.

Няколко електрода. Някои 4 свещи имат два, дори четири електрода, свързани с масата, Целта е да се оптимизира електрическата дъга, като й се даде насока и площ..

Ползи: сместа се запалва по-бързо, по-равно-мерно; разпространяването на фронта на пламъка (което обуславя пълното
възпламеняване на сместа) се прави по най-добрия начин. Освен това и замърсяването е по-малко.

Резба на винта. Употребяват се свещи само с два диаметъра (от края на 80-те години „Форд“ използва свещи и с трети диаметър, подходящ за някои негови модели). Външно свещите се различават по дължината на резбата на винта. А дължината пък зависи от дебелината на стената на цилиндровата глава, на мястото, където се завинтва свещта. Ако дължината не е съобразена със съответния двигател, вредите ще бъдат значителни:

*много дълга резба: свещта слиза твърде дълбоко в цилиндъра, където може да бъде сериозно повредена от буталото, което се качва нагоре;

* много късарезба: искрата ще се произведе твърде далече от идеалното място, намалявайки силно мощността на двигателя, а освен това ще се повреди резбата в цилиндровата глава.

По термични показатели свещите се делят на:

„студени“ свещите разпръсват лесно топлината. Подходящи са за двигатели, които работят на високи обороти и при високи температури;

„топли“ свещи разсейват малко топлината, подходящи са за двигатели с по-малка натовареност, които работятна по-бавни обороти и при определени температури.

Схема и Индикация за Износени Свещи

РАЗРЕЗ НА СВЕЩТА

 1. Скачване. Частта извън двигателя, където достигат проводниците за запалване. Самите проводници са под каучуков капак, който ги предпазва от прах и влага.
 2. Изолатор. Корпус от керамика. Той инкасира напрежение до 40 000 волта и издържа термичен удар до 2800 градуса С.
 3. Шестоъгълна гайка. Позволява завинтването на свещта с помощта на специфичен ключ (ключ за свещи) в отвор в горната част на двигателя (в цилиндровата глава).
 4. Централен електрод. Положителен полюс, през който протича токът.
 5. Антипаразитна съпротива. Възпрепятства разпространяването на магнитното поле, породеноот свещта, което би могло да разстрои някои електронни системи, както и радиоприемането.
 6. Метална долна част. Големият й диаметър осигурява точността при завинтването на свещта, а дебелината й служи като изолатор.
 7. Непромокаемо съединение. Осигурява херметичността на горивната камера, където се произвежда искрата.
 8. Винтова резба. Осигурява фиксирането на свещта към цилиндровата глава.
 9. Край на изолатора. Долен край на керамичния изолатор, който обвива централния електрод по цялата му дължина.
 10. Електрод за маса. Вторият електрод, свързан с масата.

Проверка на запалителни свещи

По външност свещта не е променяна никак повече от 100 години. Както и нейното предназначение: тя трябва винаги да произвежда искра в момента, когато буталото ще достигне най-високата си точка в цилиндъра. материалите, от които се произвеждат свещите, се променяха много пъти и сега при някои модели това им осигурява дълголетие от…

110 000 км!

 

Чисти нагари, леко сиви. Променена повърхност съвсем нормална след няколко хиляди километра.

Чисти Нагари

Чисти нагари, леко сиви. Променена повърхност съвсем нормална след няколко хиляди километра. Може да се почисти с метална четка за свещи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не добра смес в двигатетя Черни нагари. немного дебели, мека външност

Черни Нагари Свещи

Черни нагари. немного дебели, мека външност

Твърде богата смес въздух/бензин в горивото. Влошено ускоряване засечки в запалването (поради слаба или въобще никаква искра в някой цикъл от работата на двигателя). Да се провери карбурацията (или инжекторите) и чистотата на въздушния филтър

 

 

 

 

 

 

 

Черно маслено зацапване Наличие на масло в горната част на цилиндрите.

Черно Маслени зацапани свещи

Черно маслено зацапване

Наличие на масло в горната част на цилиндрите. Много масло в двигателя или признак за напреднало износване (сегменти или клапани).

 

 

 

 

 

 

 

Злополучна последица от някои добавки в горивото. Може да предизвика засечки в запалването

Кафяво жълти зацапани свещи

Възкафява

жълта лъскавина

Злополучна последица от някои добавки в горивото. Може да предизвика засечки в запалването. Не може да се изчисти: трябва да се сменят свещите.

 

 

 

 

 

 

Натрупването на останки, произлизащи от добавки в маслото, които се втвърдяват

Бял Плътен Нагар Свещи

Бял плътен нагар.

Натрупването на останки, произлизащи от добавки в маслото, които се втвърдяват. Не може да се почистят: трябва да се сменят свещите.

 

 

 

 

 

 

 

Частично стопен електрод, малки подпухналости на повърхността.

Износен Централен Електрод

Твърде износен централен

електрод

Частично стопен електрод, малки подпухналости на повърхността. Причина: самозапалване, дължащо се на твърде „студени“ свещи, дефектни клапани, или нарушено запалване.

 

 

 

 

 

 

 

Разядени електроди Ненормално висока температура в свещта.

Разядени Електроди

Разядени електроди

Ненормално висока температура в свещта. Причина: самозапалване, дължащо се на твърде „студени“ свеши, дефектни клапани или нарушено запалване.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата четете <<ТУК>>

 

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА ТЕМАТА КЛИКНЕТЕ НА ЗВЕЗДИТЕ

Двигатели с турбо, Трябва ли да загреете автомобила преди тръгване?

Турбо Двигателите. Колко трябва да чакате преди тръгване?

Един механик ми каза, че това е правилно, но друг твърди, че греша. На кого да вярвам?

турбо турбина turbo

Имате основание да щадите вашия двигател. Докато той не е достигнал нормалната си работна температура. Действително, докато маслото е студено, мазането е непълно: износването на един двигател, подготвян за път, е десет пъти по-високо от това, което той понася при оптимална температура (92/95 градуса). И все пак излишно е да оставяте двигателя да работи, докато автомобилът е на място: можете да потеглите веднага, но през първите пет минути трябва да поддържате ниски обороти – около 200/ мин. Предпазливостта е полезна, тъй като турбото е твърде чувствително към качеството на мазането. Движението на бавен ход в първите километри позволява на маслото да повиши температурата си, а това е невъзможно, ако останете неподвижен, на място. Излишно е да разхищавате гориво. Пример за Дизелова Турбина <<link1>> <<link2>>

Единствени изключения:

 • При твърде ниска температура (по-малко от минус 10 градуса С) можете да оставите двигателя да работи на празен ход в продължение на една минута.
 • Ако трябва да изкачите дълга рампа от мястото, където паркирате вашия автомобил, до улицата, двигателят ще изпита значително натоварване. Затова за препоръчване е да потеглите от паркинга, след като маслото е вече малко затоплено.

Разлика между Turbo и Supercharger

БЕНЗИНОВ ФИЛТЪР ПОЧИСТВАНЕ НА АВТОМОБИЛА ИЛИ МОТОРА

 

Утаечен Тип

Почиставне на бензинов филтър

ПОЧИСТВАНЕ НА БЕНЗИНОВ ФИЛТЪР

Бензиновите филтри на тези мотоциклети, както и на някои модели леки автомобили, са от утаечен тип (показан на фигурата). Горивото се движи по означената със стрелка посока и преминава през филтърния елемент 3 в посока от центъра навън. Нечистотиите, които елементът 3 спира, се утаяват в чашката 2.
За да се почисти филтърът, първо се спира кранчето на горивото. След това се развива закрепващият механизъм 4 на бензиновия филтър и се изважда тялото 2. При свалянето му се внимава да не падне уплътнителят 1. Тялото 2 се почиства от насъбралите се нечистотии, а филтърният еле-*мент 3 се продухва отвън навътре, за да се освободи от набитите твърди частици.

Преди сглобяването уплътнението 1 се поставя внимателно в канала на чашката 2, така че ръбовете му да не стърчат. Заключителната операция е затягане на закрепващия механизъм 4.

Потопяема помпа с вграден филтър СНИМКА

Tips for Cleaning a Dirty Fuel filter <<link>>

Климатик на кола, Профилактика, Обслужване и Проверка Климатична система. Резервни Части. Как работи?

Обслужване на климатик на кола. Предпазни мерки при ползване Чести повреди Какъв газ / фреон / да заредим на климатика Ползи при ползване климатик автоклиматик Части по Климатичната Система BMW MERCEDES AUDI OPEL PEJO RENO el perka upravlenie klimatronik

Обслужване на климатик на кола. Предпазни мерки при ползване

През три години презареждане на веригата, обезводнителната бутилка се сменя. На всеки 20 000 до 30 000 километра заменяне (ако е само един) на филтъра за прах или на филтъра за частици.

Чести повреди

Миризма на плесен. Дължи се на чужди тела (листа и др.), полепнали по изпарителя. Миризмата изчезва, ако изпарителят се почисти. Моделите, излезли през последните години, са много по-малко чувствителни към това явление.
Разстройство на автоматичното регулиране. Дължи се на някаква нередност върху управлението или върху датчиците. Налага се да ограничим повредата или неточния контакт. По-лоши случаи: когато се налага да подменим електронния калкулатор, което е скъпо.
Обща повреда. Дължаща се на цепнатина!
Проверявайте непроницаемостта и нивото на газа във веригата, открийте цепнатините. В противен случай проверете ремъка за задвижване на компресора. Компресора или неговата система за скачване също могат да са негодни за работа.

Какъв газ / фреон / да заредим на климатика

Газът, който циркулира във веригата за охлаждане, беше от фамилията СРС (хлоро-флуоро-въглерод). Претендиращ да е по произход от слоя на озона, той е забранен за производство от 1 януари 1995 г. Заместен от хидро-флуоро-въглерод. Моделите, които работят със стария газ, ще трябва да се напълнят с новия. В такъв случай ще трябва да се смени и маслото за смазване на компресора.

ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ОПТИМАЛНИ РЕЗУЛТАТИ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОБРЕ НАСТРОЙКИТЕ

 • Запалването или изгасването на сигнала на климатизацията отговаря на пускането или спирането на компресора:
 • Бутоните с една малка звезда или носещи знак АС се запалват, когато климатизацията работи БМВ / Пежо / Рено / Мерцедес
 • Бутоните, носещи знаците ECO или EC се запалват, когато климатизацията е спряна ( Мерцедес и някои Опели ).

Бърза ефикасност

Ще намерите вашия автомобил нагорещен след престой под силно слънце. Включете климатизацията. Натиснете напълно вентилацията. Оставете прозорците отворени за три минути.

Този тип уредба се намира при много от моделите Програмирането на температурата се подпомага от автоматично регулиране на количеството въздух: възстановяването на потока въздух между различните отвори се извършва с ръчна намеса. Тази инсталация се среща при високата гама и те са оборудвани с Електрическа Перка Климатик с Автоматичен Регулатор (СНИМКА НА ПЕРКА ЗА АУДИ А4). При някои марки (БМВ Мерцедес) стопроцентовото автоматично регулиране може да бъде една от опциите, където ръчната климатизация се предлага серийно. (Перка Охлаждане на БМВ)

Ползи при ползване климатик автоклиматик

Охладеният въздух е изсушен, това предотвратява лошите последици от влагата. Външен въздух няма да прониква в купето, когато вие така желаете. Това е от полза, когато се движите в тунел зад товарен автомобил или в задръстване.
Ускорено затопляне
Кола, оставена през лятно време дълго на открито под слънцето, се затопля с 1 градус на всеки 2 до 3 минути. Тъмните цветове (особено черният) ускоряват ритъма на затопляне с 3 до 5% в сравнение със светлите цветове. Изложените на слънце елементи в купето стават палещи: температурата на едно арматурно табло може да достигне до 80 100 градуса С. Тази висока температура се запазва дълго и затруднява охлаждането на купето.

Части по Климатичната Система

 • Компресорът, който произвежда студа.
 • Охладителят прикрепен към радиатора на двигателя;
 • Бутилката за обезводняване, която филтрира нечистотиите във веригата и осигурява резерв от газ.
 • Компресорът се задвижва от ремък, който работи само когато двигателят се върти.
 • В арматурното табло: намалителят на налягането и изпарителят, двата крайни елемента на системата, които довършват производството на студ.
 • Термична сонда регулира системата и предотвратява прекаленото производство на студ, който ще доведе до заледяване в изпарителя.

Мощност на климатичната система
Една автомобилна климатизация е толкова мощна, колкото необходимата за охлаждане на един апартамент от… 80 кв. м! На един еднообемен понякога има два изстудителни компресора и две свързани системи, с обща мощност равна на необходимата за един апартамент от 130 кв. м.
Минимална сбръхконсумация
Поглъщащ 10 – 15 к.с. от мощността на двигателя, климатикът увеличава консумацията на гориво от 0,5 до 0,8 литра /100 км. Което прави около 10 / 20 стотинки на километър.

 

Давам линк с клипче които иска да види как AC климатика работи (LINK)

Лятото преваля, но горещините си ги има. Очаква се есента да бъде дълга и задушна. Не всеки кара кола с климатична инсталация и затова предлагаме „екстра“, която да направи пътуването приятно за шофьора и пътниците в колата.
Вентилаторът! Някои от моделите достигат до завиднатамощност от 80 волта, които са достатъчни да направят въздуха в купето на автомобила приятен и раздвижен. Вентилаторите, предлагани на нашия пазар са многофункционални -към тях са прикрепени електростатични противопрашни филтри, които са снабдени с вграден ароматизатор. Тези устройства до известна степен се доближават до климатиците на съвременните автомобили. Някои от шофьорите, разбира се монтират обикновени вентилатори на таблото, но те не могат да свършат същата работа. В някои случаи дори и пречат.

Оценете темата с натискане на звездите.

Ако Автомобила започне да ГОРИ повече

kolata gori poveche автомобила гори повече висок разход на гориво

На какво се дължи това на естественото остаряване и износване на двигателя автомобила?

Вероятно има очевидни причини. Ето четири възможни обяснения, а вие си направете сметката кое е по-изгодно за вас да ремонтирате неизправностите или да продължите да се движите с увеличен разход на гориво.

 • СВЕЩИ: неизправни или износени

Свещите в бензиновите двигатели дават необходимата искра за възпламеняване на горивната смес. Ако те са зацапани или негодни, искрата губи от интензивността и понижава качеството на възпламеняването, следователно намалява и мощността на двигателя. За да компенсирате понижената мощност, вие все по-упорито натискате педала на газта. Искрата може да бъде влошена и от нарушеното задължително разстояние между електродите, естественото остаряване на свещите пък довежда до разяждане на електродите.
Консумация: до +15%. Лечение:
Почистете с помощта на метална четка или подменете свещите “Разпространени са много марка на пазара”.
Свещите издържат 20 000 до 30 000 км. Напоследък все повече и повече нови модели автомобили са снабдени със свещи LL LONG LIFE с продължителност на употреба от 60 000 до 100 000 км.

 • ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР: частично задръстен или замърсен

Въздушният филтър отстранява нечистотиите във въздуха, необходим за изгарянето на горивото. Постепенно той се запушва от частиците, които задържа. Сместа въздух/гориво става твърде богата и това увеличава безполезно консумацията.
Консумация: +15%. Лечение:
смяна на филтъра.
Въздушният филтър:
Периодичността за подмяна е посочена в ръководството за експлоатация на всеки автомобил

 • ИНЖЕКЦИОН:

Инжекцион: помпата за механично впръскване (дизел) може би преобогатява сместа и довежда до преразход на гориво. При електронните иижекциони причината може да бъде в калкулатора, който дозира количеството на горивото: диагностиката изисква преминаване през електронния стенд.
Консумация: до +15%. Лечение:
Промивка на инжекциона.

 • ДВИГАТЕЛ: замърсени

Инжектори: ако техните накрайници са зацапани, нарушава се финото впръскване на горивото в камерите.
Консумация: до +20%. Лечение:
Допълнително почистване на двигателя (около ).
Клапани: затварянето им се затруднява, когато гнездата са замърсени, нарушава се херметичността на горивната камера и това води до намаляване ефикасността на възпламеняването.
Консумация: до +20%. Лечение:
Допълнителното почистване дава много по-добри резултати, когато се извършва в началния период.

Давам линкове на авточасти по говивната система ДЕБИТОМЕР , ПОДКАЧВАЩА ПОМПА или търсете през филтъра

Повече по темата четете <<ТУК>>

CHANGE LANGUAGE