LinesAuto.com Оригинални Авточасти Втора Употреба
Търсене...

Двигатели с турбо, Трябва ли да загреете автомобила преди тръгване?

Турбо Двигателите. Колко трябва да чакате преди тръгване?

Един механик ми каза, че това е правилно, но друг твърди, че греша. На кого да вярвам?

турбо турбина turbo

Имате основание да щадите вашия двигател. Докато той не е достигнал нормалната си работна температура. Действително, докато маслото е студено, мазането е непълно: износването на един двигател, подготвян за път, е десет пъти по-високо от това, което той понася при оптимална температура (92/95 градуса). И все пак излишно е да оставяте двигателя да работи, докато автомобилът е на място: можете да потеглите веднага, но през първите пет минути трябва да поддържате ниски обороти – около 200/ мин. Предпазливостта е полезна, тъй като турбото е твърде чувствително към качеството на мазането. Движението на бавен ход в първите километри позволява на маслото да повиши температурата си, а това е невъзможно, ако останете неподвижен, на място. Излишно е да разхищавате гориво. Пример за Дизелова Турбина <<link1>> <<link2>>

Единствени изключения:

 • При твърде ниска температура (по-малко от минус 10 градуса С) можете да оставите двигателя да работи на празен ход в продължение на една минута.
 • Ако трябва да изкачите дълга рампа от мястото, където паркирате вашия автомобил, до улицата, двигателят ще изпита значително натоварване. Затова за препоръчване е да потеглите от паркинга, след като маслото е вече малко затоплено.

Разлика между Turbo и Supercharger

БЕНЗИНОВ ФИЛТЪР ПОЧИСТВАНЕ НА АВТОМОБИЛА ИЛИ МОТОРА

 

Утаечен Тип

Почиставне на бензинов филтър

ПОЧИСТВАНЕ НА БЕНЗИНОВ ФИЛТЪР

Бензиновите филтри на тези мотоциклети, както и на някои модели леки автомобили, са от утаечен тип (показан на фигурата). Горивото се движи по означената със стрелка посока и преминава през филтърния елемент 3 в посока от центъра навън. Нечистотиите, които елементът 3 спира, се утаяват в чашката 2.
За да се почисти филтърът, първо се спира кранчето на горивото. След това се развива закрепващият механизъм 4 на бензиновия филтър и се изважда тялото 2. При свалянето му се внимава да не падне уплътнителят 1. Тялото 2 се почиства от насъбралите се нечистотии, а филтърният еле-*мент 3 се продухва отвън навътре, за да се освободи от набитите твърди частици.

Преди сглобяването уплътнението 1 се поставя внимателно в канала на чашката 2, така че ръбовете му да не стърчат. Заключителната операция е затягане на закрепващия механизъм 4.

Потопяема помпа с вграден филтър СНИМКА

Tips for Cleaning a Dirty Fuel filter <<link>>

Климатик на кола, Профилактика, Обслужване и Проверка Климатична система. Резервни Части. Как работи?

Обслужване на климатик на кола. Предпазни мерки при ползване Чести повреди Какъв газ / фреон / да заредим на климатика Ползи при ползване климатик автоклиматик Части по Климатичната Система BMW MERCEDES AUDI OPEL PEJO RENO el perka upravlenie klimatronik

Обслужване на климатик на кола. Предпазни мерки при ползване

През три години презареждане на веригата, обезводнителната бутилка се сменя. На всеки 20 000 до 30 000 километра заменяне (ако е само един) на филтъра за прах или на филтъра за частици.

Чести повреди

Миризма на плесен. Дължи се на чужди тела (листа и др.), полепнали по изпарителя. Миризмата изчезва, ако изпарителят се почисти. Моделите, излезли през последните години, са много по-малко чувствителни към това явление.
Разстройство на автоматичното регулиране. Дължи се на някаква нередност върху управлението или върху датчиците. Налага се да ограничим повредата или неточния контакт. По-лоши случаи: когато се налага да подменим електронния калкулатор, което е скъпо.
Обща повреда. Дължаща се на цепнатина!
Проверявайте непроницаемостта и нивото на газа във веригата, открийте цепнатините. В противен случай проверете ремъка за задвижване на компресора. Компресора или неговата система за скачване също могат да са негодни за работа.

Какъв газ / фреон / да заредим на климатика

Газът, който циркулира във веригата за охлаждане, беше от фамилията СРС (хлоро-флуоро-въглерод). Претендиращ да е по произход от слоя на озона, той е забранен за производство от 1 януари 1995 г. Заместен от хидро-флуоро-въглерод. Моделите, които работят със стария газ, ще трябва да се напълнят с новия. В такъв случай ще трябва да се смени и маслото за смазване на компресора.

ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ОПТИМАЛНИ РЕЗУЛТАТИ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОБРЕ НАСТРОЙКИТЕ

 • Запалването или изгасването на сигнала на климатизацията отговаря на пускането или спирането на компресора:
 • Бутоните с една малка звезда или носещи знак АС се запалват, когато климатизацията работи БМВ / Пежо / Рено / Мерцедес
 • Бутоните, носещи знаците ECO или EC се запалват, когато климатизацията е спряна ( Мерцедес и някои Опели ).

Бърза ефикасност

Ще намерите вашия автомобил нагорещен след престой под силно слънце. Включете климатизацията. Натиснете напълно вентилацията. Оставете прозорците отворени за три минути.

Този тип уредба се намира при много от моделите Програмирането на температурата се подпомага от автоматично регулиране на количеството въздух: възстановяването на потока въздух между различните отвори се извършва с ръчна намеса. Тази инсталация се среща при високата гама и те са оборудвани с Електрическа Перка Климатик с Автоматичен Регулатор (СНИМКА НА ПЕРКА ЗА АУДИ А4). При някои марки (БМВ Мерцедес) стопроцентовото автоматично регулиране може да бъде една от опциите, където ръчната климатизация се предлага серийно. (Перка Охлаждане на БМВ)

Ползи при ползване климатик автоклиматик

Охладеният въздух е изсушен, това предотвратява лошите последици от влагата. Външен въздух няма да прониква в купето, когато вие така желаете. Това е от полза, когато се движите в тунел зад товарен автомобил или в задръстване.
Ускорено затопляне
Кола, оставена през лятно време дълго на открито под слънцето, се затопля с 1 градус на всеки 2 до 3 минути. Тъмните цветове (особено черният) ускоряват ритъма на затопляне с 3 до 5% в сравнение със светлите цветове. Изложените на слънце елементи в купето стават палещи: температурата на едно арматурно табло може да достигне до 80 100 градуса С. Тази висока температура се запазва дълго и затруднява охлаждането на купето.

Части по Климатичната Система

 • Компресорът, който произвежда студа.
 • Охладителят прикрепен към радиатора на двигателя;
 • Бутилката за обезводняване, която филтрира нечистотиите във веригата и осигурява резерв от газ.
 • Компресорът се задвижва от ремък, който работи само когато двигателят се върти.
 • В арматурното табло: намалителят на налягането и изпарителят, двата крайни елемента на системата, които довършват производството на студ.
 • Термична сонда регулира системата и предотвратява прекаленото производство на студ, който ще доведе до заледяване в изпарителя.

Мощност на климатичната система
Една автомобилна климатизация е толкова мощна, колкото необходимата за охлаждане на един апартамент от… 80 кв. м! На един еднообемен понякога има два изстудителни компресора и две свързани системи, с обща мощност равна на необходимата за един апартамент от 130 кв. м.
Минимална сбръхконсумация
Поглъщащ 10 – 15 к.с. от мощността на двигателя, климатикът увеличава консумацията на гориво от 0,5 до 0,8 литра /100 км. Което прави около 10 / 20 стотинки на километър.

 

Давам линк с клипче които иска да види как AC климатика работи (LINK)

Лятото преваля, но горещините си ги има. Очаква се есента да бъде дълга и задушна. Не всеки кара кола с климатична инсталация и затова предлагаме „екстра“, която да направи пътуването приятно за шофьора и пътниците в колата.
Вентилаторът! Някои от моделите достигат до завиднатамощност от 80 волта, които са достатъчни да направят въздуха в купето на автомобила приятен и раздвижен. Вентилаторите, предлагани на нашия пазар са многофункционални -към тях са прикрепени електростатични противопрашни филтри, които са снабдени с вграден ароматизатор. Тези устройства до известна степен се доближават до климатиците на съвременните автомобили. Някои от шофьорите, разбира се монтират обикновени вентилатори на таблото, но те не могат да свършат същата работа. В някои случаи дори и пречат.

Оценете темата с натискане на звездите.

Ако Автомобила започне да ГОРИ повече

kolata gori poveche автомобила гори повече висок разход на гориво

На какво се дължи това на естественото остаряване и износване на двигателя автомобила?

Вероятно има очевидни причини. Ето четири възможни обяснения, а вие си направете сметката кое е по-изгодно за вас да ремонтирате неизправностите или да продължите да се движите с увеличен разход на гориво.

 • СВЕЩИ: неизправни или износени

Свещите в бензиновите двигатели дават необходимата искра за възпламеняване на горивната смес. Ако те са зацапани или негодни, искрата губи от интензивността и понижава качеството на възпламеняването, следователно намалява и мощността на двигателя. За да компенсирате понижената мощност, вие все по-упорито натискате педала на газта. Искрата може да бъде влошена и от нарушеното задължително разстояние между електродите, естественото остаряване на свещите пък довежда до разяждане на електродите.
Консумация: до +15%. Лечение:
Почистете с помощта на метална четка или подменете свещите “Разпространени са много марка на пазара”.
Свещите издържат 20 000 до 30 000 км. Напоследък все повече и повече нови модели автомобили са снабдени със свещи LL LONG LIFE с продължителност на употреба от 60 000 до 100 000 км.

 • ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР: частично задръстен или замърсен

Въздушният филтър отстранява нечистотиите във въздуха, необходим за изгарянето на горивото. Постепенно той се запушва от частиците, които задържа. Сместа въздух/гориво става твърде богата и това увеличава безполезно консумацията.
Консумация: +15%. Лечение:
смяна на филтъра.
Въздушният филтър:
Периодичността за подмяна е посочена в ръководството за експлоатация на всеки автомобил

 • ИНЖЕКЦИОН:

Инжекцион: помпата за механично впръскване (дизел) може би преобогатява сместа и довежда до преразход на гориво. При електронните иижекциони причината може да бъде в калкулатора, който дозира количеството на горивото: диагностиката изисква преминаване през електронния стенд.
Консумация: до +15%. Лечение:
Промивка на инжекциона.

 • ДВИГАТЕЛ: замърсени

Инжектори: ако техните накрайници са зацапани, нарушава се финото впръскване на горивото в камерите.
Консумация: до +20%. Лечение:
Допълнително почистване на двигателя (около ).
Клапани: затварянето им се затруднява, когато гнездата са замърсени, нарушава се херметичността на горивната камера и това води до намаляване ефикасността на възпламеняването.
Консумация: до +20%. Лечение:
Допълнителното почистване дава много по-добри резултати, когато се извършва в началния период.

Давам линкове на авточасти по говивната система ДЕБИТОМЕР , ПОДКАЧВАЩА ПОМПА или търсете през филтъра

Повече по темата четете <<ТУК>>

Свети Лампа на Арматурното Табло Километраж. Ремонт и Резерни Авточасти

Индикация на Лампи Километраж свети лампа sveti lampa na tabloto

Какво да правим когато светне контролна лампа на таблото?

Карате колата си кротко. Изведнъж на бордното табло “Километраж” се светва малка светлинка. Съвременните бордни табла при MERCEDES, BMW, PEUGEOT, VW и всички други марки приличат на същински коледни елхи. Очевидно вие не можете бързо да установите какво точно се е повредило. Тогава как да реагирате, за да предотвратите нещата да не се влошат?

ТЕМПЕРАТУРАТА

Лампа Температура Табло Километраж dashboard lighs

Сигналът, който поражда страх: ако той светне, това означава, че температурата на двигателя, взета в циркулиращата охладителна течност, е ненормално висока. Настръхвате, като си помислите какви неприятности ви очакват: здравето на вашия двигател е застрашено. Ако упорствате и продължите да се движите, вие отивате към сериозни механическа повреда.

КАКВО ДА ПРАВЯ ПРИ ЖЪЛТА ИЛИ ЧЕРВЕНА ИНДИКАЦИЯ НА ТАБЛОТО КИЛОМЕТРАЖА?

 • Преди всичко не продължавайте да ускорявате, дори за да стигнете по-бързо до най-близкия сервиз: рискувате да повредите гарниитурата на цилиндровата
  глава, даже и самата глава. Ако сигналът за неизправност се появи неочаквано, когато карате бързо, незабавно намалете скоростта, в следващите секунди спрете от движение колата и изключете контакта.
 • Огледайте пътя на охладителната течност, като се пазите да не се попарите: течността е под налягане и е температура над 100 градуса С.
 • Изключете двигателя, почакайте пет минути и тогава вдигнете капака. Вземете голям парцал, увийте ръката си и започнете бавно да отвинтвате капачката, като държите лицето си колкото се може по-далече. Пазете се от избликването на парата. Ако не липсва много вода, можете да потеглите бавно, след като сте добавили течност за охлаждане. Не забравяйте да наблюдавате постоянно лампичката за температурата, бъдете готов веднага да спрете, ако тя отново светне.

ЕВЕНТУАЛНИ РЕМОНТИ И СЪВЕТИ ПРИ СВЕТЕЩЕТИ ЛАМПИ НА КИЛОМЕТРАЖА АВТОЧАСТИ ЗА СМЯНА.

Смяна на ремъка.
Залепване на пробит радиатор.
Възстановяване изправността на термо-контакта на вентилатора, който не се отлепя.
Поправка на термостата, който е блокирал циркулирането на водата при входа в радиатора.
Смяна на вентилатора, ако е негоден за работа.
Ако двигателят продължава да работи, преди да изстине: смяна на прегорялата гарнитура на цилиндровата глава:
Изправяне на основата на деформирана цилиндрова глава (не всички цилиндрови глави могат да се изправят, особено при някои дизели); най-тежко е положението, когато двигателят е прегрял и „запекъл“.

АКУМУЛАТОРЪT

червена жълта лампа алтернатор

Този сигнал не светва, за да ви предупреди, че вашият акумулатор се е изтощил. Той съобщава за някаква аномалия в системата, например презареждане в течение на километри.

Предположение:

 • Ремъкът, чрез който е се върти алтернаторът се е скъсал;
 • Вътрешният регулатор на алтернатора, който има задачата да управлява ритъма на пълнене, е изтощен;
 • Самият алтернатор е развален той може да ви изостави,без да е показал, никакъв предварителен симптом.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?

Преди всичко проверете дали ремъкът на алтернатора е на място. Ако липсва, това може да се отрази на работата и на други части (например, на водната помпа, която е необходима за охлаждането на двигателя).В такъв случай спрете, а колата ще трябва да се тегли. Понякога ремъкът може просто да се пързаля вследствие хвърляне на масло. В такъв случай можете да се движите още няколко десетки километри. Но не дълго време: отначало няма да има достатъчно ток за някои допълнителни дейности (осветление, чистачки…), после акумулаторът ще стигне до точката на пълно изчерпване. При което искрата на свещите ще бъде недостатъчна да запали горивната смес и колата ще остане неподвижна.

РЕМОНТИ И АВТОЧАСТИ

Замяна на скъсания ремък на алтернатора.
Смяна на регулатора на алтернатора.
Подмяна на негоден алтернатор.

СПИРАЧКИ

Индикатор спирачки break lights

Най-често този сигнал предупреждава за пределно износване на накладките или за ненормално намаляване на спирачната течност. Както се вижда, две съвсем различни неизправности.

Износени накладки. Лампата светва предимно, когато са износени предните накладки. Тази информация е необходима, защото предните спирачки осигуряват 90% намаляването на скоростта. Запалването на сигнала се осъществява чрез електрическа жица, която е пресована в масата на накладката. Когато тя, накладката, изтънее като резултат на износването, жицата влиза в контакт с диска и лампата на бордното табло светва. В този момент фrикционният
материал на накладката е с дебелина не повече от 2 до 3 мм.

КАК ДА ПОСТЪПИМ ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ?
Ако не сe вижда никаква цепнатина, от която да изтича течност върху диска, и при положение, че нямате нито капка спирачна течност(проверете буркана под капака), не се налага незабавно спиране. Ако накладките са износени, можете да пропътувате още 100 километра, дори и малко повече. Обаче внимавайте: не удължавайте тази ситуация! Ако износването на накладките е стигнало дотам, че не е останал фрикционен материал, тяхната метална основа ще започне да се трие в диска. От това ще се загуби в почти пълна степен ефективността на спиране, а дисковете ще се набраздят непоправимо.

ЕВЕНТУАЛНИ РЕМОНТИ И ПОДМЯНА НА АВТОЧАСТИ
1. Смяна па накладките.
2. Смяна на дисковете, ако са повредени (дълбоко надраскани или замърсени).
3. Смяната на дисковете е два пъти по-скъпа от смяната на накладките!
4. Смяна на спирачната течност

МАСЛО

лампа за масло свети червено lampata na masloto sveti cherveno

Когато светне сигналът за маслото, това показва, че или нивото е намаляло, или е намаляло налягането в мазителната верига. В двата случая съществува рискът частите на двигателя, които се движат, да не бъдат покривани отгоре с достатъчно дебел маслен филм. От тук идва рискът от прегряване, засилено, дори гибелно износване в твърде кратък срок, „запичане“ на двигателя.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?
Проверявайте редовно нивото на маслото в двигателя с измервателната пръчка:
на площадка; почакайте пет минути, докато се стече маслото в картера; ако нивото на маслото достига или е под белега „min“, добавете масло. Използвайте маслото, което се препоръчва от производителя (погледнете книжката за експлоатация). Ако все пак се наложи да налеете масло с по-ниско качество от предписаното, ще трябва после да го източите. По-добре е да направите това (да източите маслото) веднага, отколкото да продължите да карате с негодното масло.

Ако сигналът се светва само в завоите, това несъмнено не е само от недобър контакт, това означава, че нивото на маслото е близо до минимума; сигналът улавя липсата на масло, когато колата се наклонява под действието на центробежните сили.

ЕВЕНТУАЛНИ СЕРВИЗНИ РЕМОНТИ
Не предвиждайте нищо, ако сте пропътували късо разстояние с малко масло и че имате намерение да го смените.
Ако сигналът за маслото са запали наново малко след като сте долели, може да се предположи, че някъде има изтичане.
Възможно е маслената помпа да не доставя навсякъде достатъчно масло (липса на налягане).
Ако вътрешните подвижни части на двигателя са повредени, постарайте се да ги подмените.

АНТИБЛОКИРАЩА СИСТЕМА ABS SYSTEM СПИРАЧНА СИСТЕМА

abs lampata mi svete

Сигнал за дейност, която се отнася до спирането. Това е незабавната голяма тревога. Не се опасявайте: постепенно силата на забавянето безусловно се подчинява, но не забравяйте да контролирате.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?

Задача за електронното управление на антиблокиращата система е да се премахне действието на антиблокажа, но не възпрепятства действието на спирачките. Колата запазва , своята способност за забавяне. Трябва да се внимава при хлъзгава почва. По-добре е да се допитате бързо до представител на марката и модела. Преди всичко изпробвайте вашите спирачки: ако един уловител дава лоша информация на централната електроника и поръчва без причина отпускане на спирачките или ако една част в блока, който управлява регулирането на спирането, се е счупила, ще бъдете лишени значително от възможността за забавяне. В такъв случай спрете: тегленето е абсолютно необходимо. При поправката монтьорът ще запита паметта на антиблокиращата ABS система и ще дешифрира естеството па повредата.

РЕМОНТ

1. Обикновено електрическо разстройство (случва се рядко). Трябва да се изследва снопът жици.
2. Разстройството може да засяга уловителите, инсталирани на колелата.
3. Ако повредата е в калкулатора на ABS, единственият изход е подмяната му.

Описание на всички символи. <<ТУК>>


DPF FILTER


КОРМИЛНА УРЕДБА


AIRBAGS ГРЕШКА


ГРЕШКА В ECU ДВИГАТЕЛ


СПИРАЧНА СИСТЕМА


НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕ


МАСЛО


ТЕМПЕРАТУРА ОХЛАДИТЕЛНА ТЕЧНОСТ


ГРЕШКА DPF

СПИРАНЕТО С BAS (МОДУЛ) E ПО-КРАТКО MERCEDES

Marcedes bas modul мерцедес бас модул

Mercedes (BAS System) Модул 

Mercedes снабди моделите си в края на 70-те години с анти-блокиращи системи (ABS) продължава да новаторства в областа на спирането. Защото ако ABS възпрепятства блокирането на колелата, позволявайки да се запази контролът над траекторията и да се спре най-кратко върху хлъзгави площи. Tова се осъществява само ако шофьорът натиска силно педала. Една разработка, реализирана от института за изследвания Mercedes в Берлин, доказва противното. Движейки се със 100 км/ч по сух път, повече от 90% от шофьорите не се решават да „сплескат“ спирачния педал. Резултат: трябват им средно 73 м, за да спрат колите си. Снабдени с BAS (Break Assist System), на тях са им необходими само 40 м. Тоест, разстоянието е съкратено с 45%!

 Принципът за функционирането на ВAS Mercedes е прост:

 • Kогато в системата се получи сигнал за ситуация, изискваща неотложно спиране, тя изтласква за части 45gот секундата налягането за спиране до максимума, оставяйки грижата на ABS да управлява спиране, прилагана от шофьора, е съставена от две камери, разделени с гъвкава преграда
 • При повредени спирачки, налягането в двете камери е отрицателно. Обикновено, когато  шофьорът дава заповедта да спре и една клапа изпраща въздух в камерата отзад. А разликата между  налягането на двете камери е това, което  поражда помоща при спирането. С BAS един усивател в движение измерва скоростта при потъване на педала.

Информацията се предава на електронна кутия, която сравнява тази даденост с установените по рано стойности. Ако едно неотложимо спиране е сигнализирано, електрониката натоварва един клапан да изпрати добавъчен вьздyx в камерата зад сервоспирачката, създавайки по този начин свръхподкрепа.

Скороста на потъване на педала е означителен белег за господстващото откриване, но са взете в сметка и други параметри: моментната позиция на педала на спиране скороста на колата и накрая степента на износване на спирачната система.

BAS не е подобрена, антииблокираща система (ABS) на Mercedes, това е система, която ще допълва ABS функциите на BAS са изцяло нови и ще усиля  ефикасноста на ABS и ASC  и на ESP (електронен контрол на траекторията).

Смяна на Таралеж, Крайно стъпало, Реостат Парно или Регулатор Обороти Вентилатор.

Симптоми при които ще разберете дали Таралежът е за смяна са:

 • Промяна на оборотите на вентилатора при работен режим.
 • Спиране на моторчето по време на въртене.
 • Изчезване степените на климатроника.
 • Черпене на ток при загасен двигател.
 • След махане на контактният ключ, парното остава включено и вентилатора духа постоянно.

Части от които се нуждаете:

<< КУПИ ТАРАЛЕЖ ЗА БМВ Е46 ОТ ТУК >>

Инструменти нужни за смяната:

 • Т-20 торкс “Еврейска Звезда”
 • Кръстата отверка.

Прилагам снимки с описание за тези които имат желание да си сменят РЕОСТАТА НА ПАРНОТО (ТАРАЛЕЖ) сами.

таралеж за за бмв е46 bmw e46 reostat парно вентилатор

 • Махнете жабката след като развийте шестте видии с кръстата отверка (снимка 1).  Откачете буксите за лампите за да можете да извадете всичко отвън.
 • Таралежът се намира от лявата страна отбелязан е на (снимка 2). За да достигнете до него първо е нужно да свалите стъпковото моторче което отваря клапите за въздуха. То е монтирано върху корпуса на парното с 2 видии които се развиват с Торкс Т-20 (снимка 3). Моторчето е закачено с лост към клапата, внимателно  разкачете. Сега трябва да имате  видимост да отвиете двете видии на които се държи таралежа и откачате щипката намираща се от дясната страна на (снимка 4 ) за да можете да го издърпате навън.

<< OEM Final Stage Unit BMW E46 Part Number 64116923204 >>

CHANGE LANGUAGE