LinesAuto
Търсене...

Какво масло да използвам за моята кола? Предназначение на моторното масло.

характеристика масла

 Главното предназначение на моторното масло в двигателя на автомобила е да намалява триенето и износването на детайлите и взаимноработещите възли и съединения. Наред с това маслото уплътнява монтажните хлабини луфтове, охлажда затоплени при експлоатацията детайли и накрая измива работните им повърхности от замърсителите. За да изпълнят тези, така наречени функционални предназначения, маслата притежават съответни качества.

  • Вискозитетни
  • Противоизносващи
  • Противокорозионни
  • Антиокислителни
  • Миещодиспергиращи

Какво масло да сложа на колата си?

 Вискозитетът има основно значение за ефективната експлоатация на маслото. Той характеризира така наречената гъстота на маслото. При експлоатация на автомобилния двигател маслото не бива да е нито много рядко, нито много гъсто, трябва да бъде с подходяща гъстота /вискозитет/. Когато вискозитетът е оптимален, уплътняването на цилиндробуталната група е добро, а загубата на налягане е минимална.
 Добрият вискозитет води и до по-оптимално триене между взаимноработещите части, което понижава степента на износване. Но ако маслото е по-гъсто, запалването на двигателя става по-трудно, охлаждането през горещите месеци се затруднява, нарушава се като цяло термообменът на двигателя.
 Изследванията са показали, че през зимата, когато е студено и се пуска двигателят, маслото е с по-нисък вискозитет. По тази причина трябвала се използват масла с по-висок вискозитет, за да се намали пусковото износване. Обратно, през лятото следва да се използват по-редки масла. Въобще, за нашия климат специалистите твърдят, че са по-предпочитани по-нисковискозните масла. Или още по-добре, така наречените “всесезонни масла”.
 Изискванията към вискозитетнотемпературните свойства на маслото се определят главно от конструкцията и типа на двигателя, като топлинно по-натоварените двигатели по правило трябва да използват универсални масла.

Двигателно масло за турбо дизел.

 Конструкцията и типът на двигателя в значителна степен определят и изискванията към останалите качества на маслото. В дизеловите двигатели, при които изгарянето на горивото е по-непълно и се образуват повече сажди, е редно да се използват масла с по-високи миещо-диспергиращи свойства. Поддържането на саждите във фино диспергирано състояние намалява износването и замърсяването на детайлите.
Още по темата с характеристика на двигателно масло Какво масло да сложим

Най-качаствени масла за двигатели с вътрешно горене.

Sending
User Review
5 (1 vote)
калкулатор съвместимост на джанти офсет ет централен отвор размер болтове
работа от вкъщи сайтове за печелене на пари